Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Filia nr 12
(1)
Filia nr 6
(2)
Autor
Błęcki Paweł
(1)
Gavin Paola
(1)
Gawrońska Karolina
(1)
Makaruk Katarzyna
(1)
Samborska Małgorzata (tłumacz)
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Słodycze
(1)
Tradycja
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Żydzi
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Historia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Rozproszeni po całym świecie Żydzi twórczo rozwijali lokalne tradycje kulinarne i stworzyli bogatą, aromatyczną kuchnię opartą na chlebie i owocach, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach. Dzięki 150 przepisom z ponad dwudziestu krajów, od Polski do Maroka, odkryjesz wspaniałe smaki wegetariańskich potraw, które stanowią ważną część żydowskich posiłków. Poznaj proste przepisy na rozkoszne dania sięgające do tradycji wielu kuchni, od północnoafrykańskiej przez włoską i austriacką po litewską. „Pusty żołądek to smutne serce” – mawiają hiszpańscy Żydzi. Dlatego kuchnia i wspólnie spożywane posiłki od zawsze były w centrum żydowskiej kultury. Żyjący przez tysiąclecia w rozproszonych po całym świecie diasporach Żydzi przejmowali i rozwijali lokalne tradycje kulinarne. W ten sposób powstała bogata, aromatyczna kuchnia oparta na chlebie, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach, świeżych i suszonych owocach. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okładka wliczona w paginację.
Ideą książki było stworzenie łakoci nie tylko pysznych, lecz także pełnowartościowych i odżywczych. Zawierających wiele witamin, minerałów, błonnika, zdrowych tłuszczów, węglowodanów, białka, o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu – w przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników – nie powodują one gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i zapewniają stały poziom energii. Przepisy są łatwe i szybkie do wykonania, a każdy z nich został opracowany tak, aby z ogólnodostępnych składników otrzymać maksymalnie zdrowy posiłek o fenomenalnym smaku. W środku znalazły się więc wegańskie i „uzdrowione”: Błeno, Tłiks, Snikers, Lajon, Milkiłej, Szokobons, a nawet ciepłe lody. Wszystkie bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka i laktozy. Naturalne, przepyszne i zaskakujące. Nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się deserami bez wyrzeczeń i wyrzutów sumienia! Tych przepisów nie znajdziecie ani na kanale Karoliny na YouTubie, ani na jej blogu. /lubimyczytac.pl/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Koniec z dyktatem komosy i kaszy! Dzięki książce "Wściekły kucharz" nie dasz się już nabrać na żadną żywieniową modę i zaczniesz jeść normalnie. "Wściekły kucharz" to popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób. Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami. W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 12
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 11361 F12 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej